The Life

Pancser vagyok... Kell még több ennél? De igazából miről is szól ez a blog. A címe egyértelmű szerintem, az életről, jobban mondva, az enyémről...

Friss topikok

  • Yulii: @bekaember: Hali! I think elek, bar nem neveznem igazan eletnek... :) Nem sok minden oke, de hat e... (2012.06.14. 13:00) Végítélet
  • Jagosütz: @Yulii: Oksa várom! (2012.04.24. 22:56) Ha tehetném...
  • Kardi13: Az a baj, hogy Magyarországon a közlekedés eléggé ratyi. A keleti országrészben közlekedő vonatok ... (2010.01.27. 14:52) Deja Vu
  • Kardi13: Tetszik ez az egyenlet :D (2009.10.10. 14:04) Herevere
  • Yulii: Az nem kifejezés, hogy milyen nyakatekert. Főleg ha ismernéd az egész sztorit akkor beutalnál a Mó... (2009.10.07. 02:49) Caftos Cafaládé álá Győzikeland

Linkblog

Indafotó képek

Egy új esztendő

2012.04.24. 09:58 | Yulii | Szólj hozzá!

 Mivel is kezdjem kedves nép, nem is tudom. Annyi mindent kihagytam, de ez csak azért lehetséges, mert nem voltak egyáltalán olyan fontosak, hogy megemlítsem, vagy talán nem nagyon érdekelt semmi az ég világon. Azonban a mai napon megint kapott a pofa egy nagyot és csattant akkorát, mint a takony a jégen.

Kicsit felgyülemlett bennem az a bizonyos pohár és már ki is csordult... Ebből kifolyólag aztán totál bepöccentem, persze ez sokak szerint csak azért van, mert nem igaz amit mondok! Hát akkor nem tudom ki az akinek megér a mai világban 12 óra!!! munka 3200 forintot! De lássuk, találtam erről egy cikket, mondanom se kell, hogy teljesen az ami itt is folyik és akkor milyen évet is írunk? 2012... Igen, ezt megtehetik az emberek manapság!

Néhányan a faluból munkát vállaltak. Úgy gondolják, megéri elmenni, csinálni. Nincs túl sok lehetőség errefelé. Mások inkább otthon ülnek, és várnak. De ide nem jön munkalehetőség. Még hasonló sem.

A munkalehetőség jó néhány faluval arrébb adódott. 3000 Ft-ot fizetnek naponta. Ez a napszám. Mezőgazdasági munka, mindig az idénynek megfelelő, most éppen palántázás. Ha ketten mennek, 6 ezret kapnak egy napra. Hetente fizetnek.

Az asszony reggel négykor kel. Elrendezi a gyereknek a reggelit, csomagol maguknak is, összeszedi magát, és indul. Előtte felkelti a 13 éves lányt, ő a legidősebb. Ő kelti majd a kicsiket. A busz hatra jön a felső buszmegállóhoz. Még megfordul pár faluban, összeszedi az embereket. A munkát nyolckor tudják elkezdeni, 60 km-rel odébb. Délben egy óra ebédszünet van, a kaját mindenki maga viszi. Nem visznek túl sok, vagy túl drága ennivalót.

Aztán munka ötig. A busz hazafelé megint érinti a településeket, kisebb-nagyobb kitérőkkel a főúttól. Hét után van otthon.

 

Töröm a fejem, hogy éri meg a vállalkozónak ilyen messziről vinni embereket. Munkanélküli is, cigány is van közelebb, ott is, a földek mellett. Aztán megértem: közelebb többet kérnek, menni kell tehát messzebb, azokhoz, akik ennyiért is vállalják.

 

Próbálom firtatni, szerződés, bejelentés van e. Nem néz a szemembe, úgy mondja: igen, rendesen, szerződéssel alkalmaznak. Kérdezem, ma miért nem ment. Ma a férjem, ment helyettem a fiammal, mondja. Kikértem neki egy nap szabadságot a közmunkáról, mert ma férfiaknak való munka volt, mondták, férfiak menjenek…

Mostmár végképp nem értem: szerződés, ahol mindegy, a férj, vagy a feleség megy dolgozni? Mehet a férj az asszony helyett, akkor is, ha máshol van most munkaviszonya?

 

De nem firtatom, biztosra veszem, hogy ez is feketemunka. Így aztán tényleg megéri a vállalkozónak, járulékok nélkül. Néhány fővel bizonyára legalizálja a dolgot, a valóságban pedig sokkal többen dolgoznak neki. Így még a buszköltség is belefér. Azt meg gondolom, mint költség, le tudja írni…

 

De itt csak ez van. Tudom, nem legális a dolog, de mégis örömmel hallgatom, ahogy mondja, azóta, amióta járnak, elég a pénz, minden napra tudnak venni rendesen ennivalót. Örülök, mert a munkáról beszél. Lelkesen bizonygatja, mennyivel jobb, mintha itthon ülne.

Most úgy érzi, meg is bolondulna…

Csak a gyerekeknek nehéz. Alig látja őket. A férje közmunkán, ő meg napszámban. Ha a  kicsik betegek, a nagylánynak itthon kell maradnia a suliból.

Mert dolgozni, menni kell. Ha kimarad, lesz helyette más. Igyekszik hát megfelelni az elvárásoknak.

Forrás : 
http://nyomorszele.blog.fn.hu 

Illetve itt egy másik írás is :

Van olyan gazda, hogy vizet sem ad, 7-től 17 óráig dolgozol, 3500 ft-ot ad. Emberszámba nem vesznek. Van olyan gazda aki örül, hogy dolgozol és megkapod a 4000 ft béredet, délután 16,30-ig, ennyi a külömbség EMBER és EMBER között! 

 

A lényeges kérdés pedig az, most ezt komolyan megtehetik 2012-ben MAGYARORSZÁGON? Ezek szerint igen, mi pedig eltűrjük, mert nincs jobb. Nem tudom, de ha tehetném újra elmennék innen és soha többé nem jönnék vissza ebbe a nyomorba...

 

Címkék: politika élet munka utazás kormány pénz rossz őrület gyötrelem napszám

A bejegyzés trackback címe:

https://bontoasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr904470152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása